Is it permissible for a husband to sell his wife`s jewelry if he was in a hard up?
A woman`s jewelry and dowry are her own property, and it is forbidden for the husband to take either without obtaining her approval. However, it is desirable for the wife to support her husband through considering her jewelry a sort of documented debt on him.
What is the ruling on offering an Udhiyah on behalf of another with their permission?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a person to offer a sacrifice (Udhiyah) on behalf of someone else with their permission, even if the person performing it has not offered a sacrifice for themselves. It is stated in Sharh Manhaj al-Tullab (Vol.5/P.261) by Zakariya al-Ansari: "No one may offer a sacrifice on behalf of another without their permission... as opposed to when permission has been granted." And Allah the Almighty knows best.
Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.