Resolutions of Iftaa' Board



Resolutions of Iftaa' Board

Resolution No.(166): "Ruling of Sharia on Donating Part of the Liver"

Date Added : 05-10-2015

 

Resolution No.(166)(7/2011) by the Board of Iftaa`, Research and Islamic Studies:

"Ruling of Sharia on Donating Part of the Liver"

Date: 26/8/1432 AH, corresponding to 28/7/2011 AD.

 

 

All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds; and may His blessings and peace be upon our Prophet Mohammad and upon all his family and companions.

During its eleventh session held on the above given date, the Board reviewed the ruling on donating part of the liver and decided that it is permissible provided that the conditions of Sharia in this regard are met. Rather, the Board is of the view that whoever does this out of kindness towards a patient, who is really in need for it, will be rewarded by Allah. Allah, The Almighty, Says (what means): "and if any one saved a life, it would be as if he saved the life of the whole people." {Al-Mai`dah/32}.

The conditions of Sharia as far as this issue is concerned are as  follows:

1- The donor should be a responsible person.

2- Taking this part from the donor`s liver doesn`t inflict any harm on his life since the Sharia maxim in this regard reads: (Harm shouldn`t be eliminated  by inflicting reciprocal harm). Therefore, it is imperative to consult specialized expert doctors at each case.

3- It is donated out of charity, not in exchange for a material profit.

4- Transplanting this part of the liver is the only medical means to cure the patient.

5- The operation is most likely to be a success. And Allah Knows Best.

 

Chairman of the Iftaa` Board, The Mufti General of the Hashemite Kingdom of Jordan, His Grace Sheikh Abdulkareem Al-Khasawneh.

Vice Head of the Iftaa` Board, Dr. Ahmad Helayel

Dr. Yahia Al-Botoosh/ Member

His Eminence, Sheikh Sa`ied Hijjawi/ Member

Judge Sari Attieh/ Member

Dr. Mohammad Khair Al-Essa/ Member

Prof. Abduln`nassir Abu Al Bass`al/ Member

Dr. Mohammad Oklah Al-Ib`brahim

Dr. Mohammad Al-Khalayleh/ Member

Dr. Mohammad Al-Gharaibeh/ Member

Dr.Abdulrahmann Ibbdah/ Member

Executive Secretary of the Iftaa` Board, Sheikh Mohammad Al-Hunaiti

Decision Number [ Previous | Next ]


Summarized Fatawaa

Is it permissible for a wife to boycott (not to attend to his different needs) her husband?

It isn`t permissible for the woman to boycott her husband unless he is the reason behind that, and it is recommended that both spouses seek the advice of righteous people to make reconciliation.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

 
What is the ruling on someone who eats or drinks while uncertain about the arrival of dawn, then later finds out that dawn had not yet broken?

If a person does this, their fast remains valid, as it is confirmed that they ate during the night. Similarly, if someone eats while uncertain and remains unsure whether they ate before or after dawn, their fast is still valid. This is based on the maxim of Sharia Law, which states: "Certainty is not removed by doubt." Certainty, here, is the presence of night, and the doubt concerns the arrival of dawn. Therefore, one relies on certainty and disregards doubt.

Is it permissible for someone who is unable to fast to pay the fidyah (ransom/compensation payment) to himself, due to his own poverty?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is not permissible, nor does it fulfill the obligation, for a sick person who is currently and permanently unable to fast to pay the fidyah (ransom/compensation payment) to himself, since it is a financial obligation owed by him, established as a standing debt upon him — much like any other debt he owes. If he were to pay it to himself, it would not thereby be discharged. So if he cannot find [anyone eligible to] pay it to, it remains a standing obligation upon him, and is not thereby waived. If Allah, the Mighty and Majestic, later grants him wealth, it becomes obligatory upon him to pay it out to the poor and needy.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "There is no difference in the obligation of the fidyah between the wealthy and the poor person; its benefit lies in its remaining established as a standing debt upon the poor person [until he is able to pay it] — and this is the more correct position (al-aṣaḥḥ), as indicated by the wording of ar-Rawḍah and its source text." [Mughnī al-Muḥtāj, Vol.2/P.174]
Accordingly: it is not permissible for a Muslim to pay the fidyah to himself while he remains poor. If the sick person is poor, he is not obligated to pay the fidyah immediately, and it remains a standing debt upon him until a time when he has sufficient means and wealth. And Allah, the Exalted, knows best.