For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is a woman sinful if she fasts out of shyness from her family while menstruating or in postnatal bleeding?
It is forbidden for a woman who is menstruating or in postnatal bleeding to abstain from food and drink with the intention of fasting. If she fasts out of shyness, she is sinful, as her fast is not valid.
However, if she refrains from eating and drinking without intending to fast, it is not forbidden, but she unnecessarily burdens herself without need.
Is it permissible for one to shake hands with his uncle`s daughter?
No, it isn`t because he is a non-Mahram (Marriageable) to her.
What is the ruling on performing dry ablution (tayammum) instead of the ritual bath due to severe cold?
Whoever is sick such that he cannot use water, or finds the water cold and heating it is not possible, and the person would be harmed by using cold water, it is permissible for him to perform tayammum. He must make up what he prayed with tayammum, because this is a place where there is water. And Allah the Almighty knows best.