What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling if a postpartum woman becomes pure before forty days; are acts of worship obligatory upon her, and is she permissible for her husband?
If the postpartum woman becomes definitely pure before forty days, she must perform the ritual bath and perform acts of worship as a pure woman does. What was prohibited for her also becomes permissible, so she becomes permissible for her husband after her bath. The minimum duration for postpartum bleeding is a moment (an instant), and its usual maximum is forty days. Reaching forty days is not a condition; rather, it is sufficient for the blood to stop or to see the white discharge (qassa bayda'). And Allah the Almighty knows best.
Is fasting obligatory for a child?
Fasting is not obligatory for a child until they reach puberty. Puberty is determined by well-known signs, the most common of which are: nocturnal emission (for both males and females), menstruation (for females), or reaching the age of fifteen lunar years.
A guardian must instruct their children to fast once they reach the age of discernment, which is around seven years old, if they are capable of fasting.
What is the ruling on someone who is uncertain whether he omitted one of the ab‘āḍ of the prayer, such as being uncertain whether he omitted the first tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ab‘āḍ include the middle tashahhud and the qunūt in Fajr prayer — for which sujūd as-sahw (the prostration of forgetfulness) is prescribed if left out. Whoever is uncertain, during the prayer, whether he omitted one of these elements, should proceed on the assumption that he did not perform it, and should perform sujūd as-sahw accordingly.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 63): "If he is uncertain... whether he omitted a specific ab‘āḍ element, or whether he performed sujūd as-sahw, or whether he prayed three or four rak‘ahs — he proceeds on the assumption that he did not do it, and performs sujūd as-sahw."
The original principle (al-aṣl) for someone uncertain about [having performed] the first tashahhud is that he assumes he did not perform it. And Allah, the Exalted, knows best.