Can an Udhiyah be made up if its time is missed?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the sacrificial animal (udhiyah) is a voluntary (nafl) offering and its prescribed time is missed after the three days of Tashriq have ended, then it is not to be made up as a sacrifice; rather, it becomes merely a sheep for meat.
However, if it was a vowed (nadhr) sacrifice and its time is missed, then it must still be slaughtered, and the slaughtered animal is to be treated as it would have been during its prescribed lawful time. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on offering the sacrifice (uḍḥiyah) using the wealth of a minor or a legally incompetent person (safīh)?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian (walī) of an orphan or a legally incompetent person (safīh) to offer the sacrifice (uḍḥiyah) on behalf of the minor or the safīh using their wealth, because the guardian is charged with exercising caution over their wealth and is prohibited from giving any of it away voluntarily, and the udḥiyah is a voluntary act of charity (tabarru'). The guardian may, however, offer the sacrifice using his own personal wealth. And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on fasting only on Friday, Saturday, or Sunday?
In voluntary fasting (nafl), it is disliked (makruh) to fast only on Friday, Saturday, or Sunday.
However:
● If one fasts a day before or after Friday, then that is permissible.
● The same applies to Saturday and Sunday—fasting them along with another day removes the dislike.
● Fasting all three days (Friday, Saturday, and Sunday) together is not disliked.
If any of these days coincide with a recommended fasting day, such as Arafah or Ashura, then fasting it alone is not disliked.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.