Is it incumbent on a husband to pay the alimony of his wife if she had left him and stayed at her parent`s without his permission?
When a wife leaves her house, and stays at her parent`s without asking her husband, she is considered a Nashiz (wife who refuses to abide by her husband’s orders), and so she doesn`t deserve an alimony.
Is it incumbent on a father to cover the marriage costs of his son if the latter couldn`t afford them?
The son should seek the help of his relatives in order to convince his father to do the aforesaid, and the father should make sure that his son doesn`t commit fornication through helping him to get married, and Allah will reward him for doing so.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Does vomiting during the day in Ramadan break the fast?
Intentional vomiting is one of the nullifiers of fasting; whoever vomits deliberately breaks their fast.
However, if vomiting occurs involuntarily, the fast remains valid as long as nothing returns to the body cavity (jauf). If anything is swallowed back, the fast is invalidated.
The Prophet ﷺ said: "Whoever is overcome by vomiting does not have to make up the fast, but whoever induces vomiting deliberately must make it up." [Narrated by Abu Dawood and At-Tirmidhi]