Is it enough to say Tasbeeh (Saying Subhaana Rabbiya Al-‘Atheem during Rukoo`, and saying Subhaana Rabbiya Al-A‘laa during Sujood ) once, or twice during Rukoo`(Bowing in prayer) and Sujood (Prostration)?
All perfect praise be to Allah, The Lord of The Worlds Yes, saying Tasbeeh once during Rukoo` and Sujood is enough, provided that the worshiper`s attentiveness of the heart isn`t undermined during each. As regards the recompense, it depends on the number of Tasbeeh. And Allah Knows Best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is it permissible to give to the poor from among the People of the Book from the Udhiyah?
Praise be to Allah, and prayers and peace be upon our Master the Messenger of Allah.
It is permissible to give to the poor among the People of the Book from a voluntary sacrifice (uḍḥiyyat taṭawwuʿ), just as it is permissible to give charity (ṣadaqah) to them. This opinion is a view (wajh) within the Shāfiʿī school, which was favored by al-Muḥibb al-Ṭabarī and Imam al-Nawawī. [See: Ḥāshiyat Ibn Qāsim al-ʿAbbādī ʿalā Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.9/P.365)]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on one who wiped over his leather socks (*khuff*) while resident and then traveled, or wiped while traveling and then became resident? And likewise, what is the ruling on one who incurred a minor ritual impurity (*ḥadath aṣghar*) while resident, then traveled and wiped while traveling?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Whoever wipes over his leather socks (khuffayn) while resident and then travels, or wipes while traveling and then becomes resident, before a day and a night have passed in both cases, completes the wiping period of a resident. If he wipes while resident and then travels after a day and a night have passed, he must remove the socks, because the period has ended. Likewise, if he wipes while traveling and then becomes resident after a day and a night have passed, he must remove them as well.
Whoever breaks his wuḍūʾ while resident and then wipes while traveling takes the ruling of a traveler as regards the duration of wiping, so long as he does not become resident. It is stated in ʿUmdat al-Sālik wa ʿUddat al-Nāsik (Vol.1/p.15): “If he wipes over both [socks] or one of them while resident and then travels, or wipes while traveling and then becomes resident, or doubts whether he began the wiping while traveling or while resident, he completes only the wiping period of a resident. But if he broke his wuḍūʾ while resident and wiped while traveling, he completes the period of a traveler, whether or not the full time of a prayer had passed over him while resident.” And Allah Almighty knows best.