الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

How is the niṣāb (minimum threshold) of gold calculated when one owns gold of multiple different karats?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on cash and on gold designated for saving or for trade, provided the total reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah), and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The niṣāb is (85) grams of 24-karat gold; for 21-karat gold, the niṣāb equals (97) grams; and for 18-karat gold, it equals (113) grams.
If one owns gold of multiple different karats, the person paying zakāh should calculate the monetary value of all the gold he owns, combining these values together to determine whether the total reaches the niṣāb. He then pays zakāh on this combined monetary value, once the total reaches the niṣāb. The relied-upon position is to calculate the zakāh based on the buying price [i.e., the price the gold merchant would pay the owner to purchase the gold from him] on the day the zakāh obligation is due. And Allah, the Exalted, knows best.

Is it permissible for a suitor to go out with his fiancé upon the conclusion of the marriage contract?

Upon the conclusion of the marriage contract, the woman becomes lawful for her husband. However, the customary practice should be observed in this regard since rights could be lost in case of divorce, or death.

Is the marriage contract considered valid if concluded at home by the marriage official (Ma`zon)?

Yes, it is valid as long as it is registered at the court.