When is supplication (du‘a) more likely to be accepted: before or after breaking the fast in Ramadan?
Du‘a is accepted at all times, and this is part of Allah’s mercy and generosity toward His servants.
The Prophet ﷺ said: "No Muslim makes a supplication that does not involve sin or severing family ties except that Allah grants them one of three things: either He grants their supplication immediately, or He stores it for them in the Hereafter, or He averts from them an equivalent harm." [Narrated by Ahmad]
However, in Ramadan, du‘a is especially likely to be accepted shortly before breaking the fast.
The Prophet ﷺ said: "Three supplications are never rejected: the supplication of a fasting person until they break their fast, the supplication of a just leader, and the supplication of an oppressed person. Allah raises it above the clouds, opens the gates of heaven for it, and says: ‘By My might, I will surely grant you victory, even if after a while.’" [Narrated by Al-Tirmidhi]
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Who is the "Capable Person" for whom the Udhiyah is recommended?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The "Capable Person" (Al-Qadir): This refers to anyone who possesses surplus wealth beyond their own essential needs and the financial maintenance of their wife, children, or whoever is under their legal care, during the day of Eid and the three days of Tashreeq (the 11th, 12th, and 13th of Dhul-Hijjah), as this is the designated timeframe for the sacrifice. And Allah Knows Best.
If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.