Is it permissible for a sick person to pray while sitting on a chair?
All perfect praise be to Allah, The Lord of the Worlds It is permissible for a sick person, who is unable to stand up, to offer prayer while sitting on a chair. If he/she was unable to prostrate while on the chair, the he/she should pray while sitting on the ground, but if he/she was neither able to bow (Roku),nor to prostrate, then he can do them while sitting on the chair. And Allah Knows Best.
What is the ruling on reciting the Noble Qur’an during menstruation?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is impermissible for a woman in menses, a woman in postnatal bleeding, or a person in a state of major ritual impurity to recite any part of the Noble Qur’an with the intention of recitation, even from a mobile phone or a computer, and even if the recitation is from memory. It is narrated on the authority of ʿAlī ibn Abī Ṭālib (may Allah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings be upon him) “was not prevented, or he said kept back, from the Qur’an by anything except janābah (major ritual impurity).” It was narrated by Abū Dāwūd and al-Tirmidhī, who said: “Ḥasan ṣaḥīḥ.”
Janābah and menstruation are one and the same in that both constitute a major ritual impurity. Just as a woman is commanded by Allah Almighty to pray, fast, and recite the Noble Qur’an during her period of purity, she is likewise commanded to refrain from these during the period of her excuse.
For further reference, see the fatwas: (Fatwas of Shaykh Nūḥ, Fatwa no. 27) and (
248). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
Is fasting obligatory for a child?
Fasting is not obligatory for a child until they reach puberty. Puberty is determined by well-known signs, the most common of which are: nocturnal emission (for both males and females), menstruation (for females), or reaching the age of fifteen lunar years.
A guardian must instruct their children to fast once they reach the age of discernment, which is around seven years old, if they are capable of fasting.