Which hour coincides with the last third of the night?
This hour could be figured out by calculating the number of night hours which start at sunset, and end at dawn break, then the total is divided on three to get the result.
Is it permissible to give multiple mudds (portions) of fidyah to a single person?
Yes, it is permissible to give multiple mudd of fidyah to a single person, because each day of fasting is considered an independent act of worship.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to appoint a proxy for the sacrificial offering outside Jordan?
In the name of Allah; all praise is due to Allah, and peace and blessings be upon the Messenger of Allah.
It is permissible to appoint a proxy—whether an individual or a charitable organization—to perform the sacrificial slaughter (Udhiyah) on one’s behalf, even if it is carried out in a country other than that of the donor. This is conditional upon the proxy’s adherence to the established requirements of the Udhiyah, including the animal’s age, its freedom from physical defects, the designated timing of the slaughter, and the proper distribution of the meat.
However, it is preferable for the one offering the sacrifice to perform the slaughter personally, in order to attain the full reward and blessings of the act. And Allah (Exalted be He) knows best.