الموقع الرئيسي

Articles

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 06-11-2023

A Royal Decree Appoints Hasanat as Grand Mufti

 

The General Iftaa Department is pleased to extend its warmest congratulations and best wishes to Dr. Ahmad Ibrahim Al-Hasanat on the issuance of the royal decree appointing him as the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan. We pray to Almighty Allah to grant him success and guidance in his new role.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling of Islamic Law on a person who abandons prayer after reaching puberty—is he required to make them up?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
Making up missed obligatory prayers is an Islamic duty just as performing them in their proper time is obligatory, and taking care of them takes precedence over performing voluntary prayers. This is established by the practice of our Supreme Prophet (peace and blessings be upon him) when the polytheists distracted him on the Day of the Trench from performing the Asr prayer, so he made it up afterward, as well as the Hadith: "Pay Allah what is due to Him, for Allah is most deserving of fulfillment." (Recorded by Al-Bukhari)
 
Furthermore, it is valid to make up missed prayers at any time.
 
Whoever has missed a number of prayers and does not know their exact count, it is obligatory upon them to sincerely repent and exert their utmost effort to estimate their number. If they are unable to determine the exact count, they should base it on what is most probable according to their best judgment. They should then make them up gradually; if one performs one missed prayer alongside every current obligatory prayer, the matter becomes easy and manageable, and with the passage of time, one will complete what is owed, Allah willing. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling on swearing on the Holy Quran and breaking that oath?

It is impermissible to swear on the Holy Quran in vain, and it is also impermissible to subject it to such an act since breaking the oath after swearing on the Quran entails an expiation.

What is the ruling on swearing an oath by the Prophet ﷺ, and does such an oath take effect according to Imām Aḥmad ibn Ḥanbal, requiring expiation upon its breach?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Swearing an oath by a created being is disliked (makrūh) in our Shāfiʿī school. Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states: "Swearing by a created being is disliked — such as swearing by the Prophet, the Kaʿbah, Jibrīl, the Companions, or the Prophet's family. Al-Shāfiʿī, may Allah have mercy upon him, said: 'I fear that swearing by other than Allah the Almighty may constitute an act of disobedience.' The scholars of the school explained this to mean: that is, something forbidden and sinful — indicating that he had some hesitation in the matter. Al-Imām stated: the established position of the school is that it is categorically not forbidden, but rather disliked. Furthermore, whoever swears by a created being, his oath does not take effect and no expiation (kaffārah) is required if he breaks it." [Rawḍat al-Ṭālibīn wa ʿUmdat al-Muftīn, Vol. 11/P.6]
According to the Ḥanbalī school, however, expiation becomes obligatory upon one who swears by our master the Prophet ﷺ and then breaks his oath. Imām al-Bahūtī al-Ḥanbalī, may Allah have mercy upon him, states: "No expiation is required for swearing by other than Allah the Almighty, even if the oath is broken — because expiation was made obligatory for swearing by Allah and His attributes, out of reverence for His names, and nothing else is equal to Him in this regard... except in the case of swearing by our Prophet Muḥammad ﷺ, for expiation becomes obligatory when one swears by him and then breaks the oath. This was explicitly stated in the narration of Abū Ṭālib, because he is one of the two conditions of the two testimonies of faith by which a disbeliever becomes a Muslim. Ibn ʿAqīl held the view that swearing by any of the other prophets, peace and blessings be upon them all, carries the same ruling." [Sharḥ Muntahā al-Irādāt, Vol. 3/P.441]. And Allah the Almighty knows best.