For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who insults or deceives others while fasting?
Insulting or deceiving others is forbidden (haram) and diminishes the reward of fasting.
The Prophet ﷺ warned against deception, saying: "Whoever deceives is not one of us." [Narrated by Al-Tirmidhi]
However, their fast remains valid despite the sin.
What is the ruling on performing the obligatory prayer immediately after the commencement of the Adhan?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is permissible to perform the obligatory prayer (Fard) immediately after the commencement of the prayer time. As the Adhan (call to prayer) serves as a sign that the time has entered, it is permissible to pray as soon as the Adhan begins. However, it is recommended (Mustahabb) for whoever hears the Mu’adhin to repeat what he says. If the Adhan occurs while one is already engaged in prayer, he should repeat the words of the Mu’adhin after he has completed his prayer. And Allah the Exalted knows best.
A man wishes to offer more than one uḍḥiyah (sacrificial offering), and intends by these sacrifices "on behalf of everyone whom Allah and His Messenger love." Is this intention valid?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The uḍḥiyah (sacrificial offering) is not valid with this intention, because if the sacrificial animal is from sheep or goats, it suffices for one person only; and if it is from cattle or camels, it suffices for seven persons.
However, one may sacrifice it on his own behalf, and then gift the equivalent of its reward to whomever he wishes.
Imam ar-Ramlī (raḥimahullāh) says: "Ash-Shāfi‘ī (raḍiyallāhu ‘anh) said: It is within the vastness of Allah's bounty, the Exalted, that He rewards the one giving charity as well. From this, the scholars of the madhhab said: it is recommended for a person to intend the charity on behalf of his parents, for example — for Allah, the Exalted, will reward them, without this diminishing his own reward in any way." He then relates, as the relied-upon position, the permissibility of saying: "O Allah, convey the reward of what I have recited specifically to so-and-so, and to the Muslims generally." Az-Zarkashī said: "For reward varies in degree — its highest form is what one designates specifically, and its lowest form is what one dedicates generally [alongside others]." [End of quote from Nihāyat al-Muḥtāj]. And Allah, the Exalted, knows best.