For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer?
Yes, it is permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer, provided that excessive movements that invalidate the prayer are avoided.
However, it is preferable for the imam to be a memorizer of the Quran and to recite from memory.
What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) or a menstruating woman (ha'id) reciting the Quran from memory?
It is not permissible for a menstruating woman, a postpartum woman, or a person in a state of major impurity to recite anything from the Quran, whether from memory, from the Quran, from a phone, or a computer. It is also not permissible for them to touch the Quran, based on what was reported from Ali bin Abi Talib that the Prophet (peace be upon him) was not prevented from anything regarding the Quran except major impurity (janabah). (Reported by al-Tirmidhi who said it is a hasan sahih hadith). Menstruation and postpartum bleeding are analogous to major impurity (janabah) as they are all major impurities (hadath akbar).
For those mentioned, it is permissible to mention Allah and supplicate even with verses from the Quran, provided they do not intend them as recitation of the Quran, but intend them as remembrance (dhikr) or supplication (du'a). And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on a Friday sermon in which the khaṭīb did not explicitly exhort the congregation to be conscious of Allah (taqwā) in both sermons, but sufficed with commanding them to obey Allah and refrain from disobeying Him?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
For the Friday sermon (khuṭbat al-Jumʿah) to be valid, certain essential pillars (arkān) must be fulfilled. Among these is the exhortation to be conscious of Allah (waṣiyyah bi-taqwā Allāh), which must be present in both sermons. Alongside this pillar, the praising of Allah (ḥamdallah) and the sending of blessings upon the Messenger of Allah ﷺ are equally required.
Shaykh al-Islām Imām Ibn Ḥajar al-Haytamī, may Allah have mercy upon him, states: "These three are pillars in each of the two sermons, because each sermon is independent and separate from the other." [Tuḥfat al-Muḥtāj,Vol.4/P.447]
It is not a condition that the exhortation be expressed in any specific wording, nor is it required that the word "taqwā" itself be used — such as saying "I exhort you to be conscious of Allah." Rather, this pillar is fulfilled by any expression that contains a command to obey Allah the Almighty and to abstain from what He has prohibited.
Imām al-Khaṭīb al-Sharbīnī, may Allah have mercy upon him, states: "The third pillar is the exhortation to taqwā... The specific wording of this exhortation is not required, according to the most correct view, because the purpose is admonition and the urging of obedience to Allah the Almighty. Therefore, any expression that conveys admonition suffices — whether long or short — such as: 'Obey Allah and be ever mindful of Him.'" [Mughnī al-Muḥtāj,Vol.1/P.550]
Accordingly, what the khaṭīb has done — by commanding obedience to Allah and forbidding disobedience to Him in both sermons — is valid and sufficient. And Allah the Almighty knows best.