Are the mother's maternal and paternal uncles, and the father's maternal and paternal uncles, considered among the unmarriageable kin (Maharim)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
A mother’s maternal uncle and her paternal uncle, as well as a father’s maternal uncle and his paternal uncle, are all considered among the unmarriageable kin (Maharim). And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.