What is the ruling on objecting to the Mosque Imam regarding the joining of prayers due to rain?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for any of the congregants to object to the Imam in the mosque, whether the objection is to demand the joining of prayers or to oppose it; for the general principle is that the Imam possesses the religious knowledge (Al-Ilm al-Shar‘i) that qualifies him to make the decision in this matter. And Allah the Exalted knows best."
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on praying seated due to severe obesity, given that I experience hardship in performing the prayer — especially when rising from the ground after sujūd to perform the next rak‘ah?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Standing, when one is able to do so, is a pillar of the prayer. However, whoever would experience severe, intolerable hardship, or fears harm to himself or to a limb due to obesity, or finds that standing causes him to lose his khushū‘ (humble focus and concentration) in prayer, then there is no objection to his praying seated on a chair or on the ground, performing rukū‘ (bowing) and sujūd (prostration) through gesture — provided that the gesture for sujūd is made lower than that for rukū‘. Whoever is able, at any point, to properly perform any one of these pillars, is obligated to perform it in full; for omitting it is a concession that applies only in cases of genuine inability. The Prophet ﷺ said: "When I command you to do something, do of it whatever you are able." (Related by al-Bukhārī). As the scholars of fiqh have established: what remains possible is not waived on account of what is difficult.
The criterion for determining genuine inability, as chosen by Imam al-Ḥaramayn al-Juwaynī (raḥimahullāh), is that the worshipper experiences hardship that causes him to lose his khushū‘.
As for voluntary (nafl) prayer, there is no objection to performing it while seated, even if one is able to stand. However, rukū‘ and sujūd must still be performed [in their proper physical form] by anyone who is able to do so. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on performing prayer on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Facing the actual structure of the Ka‘bah (‘ayn al-Ka‘bah) is one of the conditions for the validity of the prayer. The scholars have clarified what is meant by "the actual structure of the Ka‘bah."
Imam ash-Sharwānī (raḥimahullāh) said: "What is meant by its ‘ayn (actual structure) is its physical body, or the airspace directly aligned with it — if the person praying is not inside it. But if he is inside it, then the airspace alone does not suffice; rather, the actual physical structure must be faced, such that even if he faces a projecting part of it measuring roughly two-thirds of a dhirā‘ (cubit) or more, this would be sufficient." [Ḥāshiyat ash-Sharwānī ‘alā Tuḥfat al-Muḥtāj, Vol.1/P.484]
Sheikh al-Qulyūbī (raḥimahullāh) said: "Unlike one who prays outside it — i.e., outside the Ka‘bah — for him the airspace (directly above it) suffices, even if he is higher than it, or even if he is at the location where it (hypothetically) has been demolished." [Ḥāshiyat al-Qulyūbī ‘alā Sharḥ al-Minhāj, Vol.1/P.154]
Accordingly, the prayer is valid on the upper floors of al-Masjid al-Ḥarām, even though these floors are higher than the roof of the Ka‘bah itself. And Allah, the Exalted, knows best.