For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible to authorize charitable organizations to perform the Udhiyah on one`s behalf?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to authorize charitable organizations to perform the sacrifice (Udhiyah) on one’s behalf. However, if these organizations undertake the slaughtering for a group of people, those in charge of the slaughtering must maintain lists of the names of those who authorized them. Furthermore, at the time of slaughter, the slaughterer must intend that the specific sacrifice is on behalf of a specific person. And Allah the Almighty knows best.
Do pregnant and breastfeeding women have to fast?
Pregnant and breastfeeding women are required to fast. However, if fasting causes them harm or unusual hardship, they may break their fast but must make up for the missed days later.
If they break their fast solely out of fear for the fetus or the child, then they must both make up the fast and give fidyah (feeding a needy person for each missed day), as the benefit of breaking the fast was only for the child.
What is the ruling on someone who possesses cash reaching the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and then uses part of it to purchase gold before the ḥawl (lunar year) is complete — must he pay zakāh on all of it [combined], or only on the remaining cash, excluding the gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Gold acquired for hoarding and saving is subject to zakāh once it reaches the niṣāb (minimum threshold liable for Zakah) — when combined with any cash held — and once a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The starting point for calculating this ḥawl is the ḥawl of the paper currency [used to purchase it], which had already reached the niṣāb and was then used to purchase the gold.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.2/p.78): "As for someone who sells silver in exchange for gold, or vice versa, zakāh remains obligatory upon it, since he builds [the calculation of] its ḥawl upon [the ḥawl established at the time of] the original transaction [i.e., when the wealth was first acquired]."
This has already been explained in detail in Fatwa No.
2670 — please refer to it.
And Allah, the Exalted, knows best.