Is it permissible to pay the Fitr Zakah (obligatory charity) of Ramadan on behalf of a dead person?
The Fitr Zakah of Ramadhaan isn`t due on one who had passed away before the sunset of the last day of Ramadan. And Allah Knows Best.
What is the Islamic ruling on the Udhiyah (sacrificial offfering)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The Udhiyah (sacrificial offering) is a Confirmed Sunnah (Sunnah Mu’akkadah) for every adult Muslim of sound mind who possesses the financial means, whether they are a resident, a traveler, or a pilgrim (Haj). This is based on the statement of the Prophet ﷺ: 'When the ten days [of Dhu al-Hijjah] begin and one of you desires to offer a sacrifice, let him not touch [cut] anything of his hair or skin' [Narrated by Muslim].
The point of evidence (Wajh al-Dalalah) here is that the Prophet ﷺ linked the sacrifice to the individual's will and desire by saying, 'and one of you desires.' This indicates that it is not obligatory (Wajib); had it been mandatory, he would have simply said, 'let him not touch his hair until he sacrifices' [without making it conditional upon desire].
Furthermore, it is narrated that Abu Bakr and Umar (may Allah be pleased with them both) would sometimes refrain from offering the sacrifice out of fear that people might mistakenly view it as an obligatory duty [Narrated by al-Bayhaqi and others with a good (Hasan) chain of transmission]. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When does the time for the 'aqīqah lapse and pass?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the guardian was financially capable (mūsir) during the majority of the postnatal period (nifās) — which is sixty days — then the obligation of the 'aqīqah remains upon him until the child reaches the age of maturity (bulūgh). Once the child reaches maturity, the demand falls away from the father and those like him. At that point, it becomes Sunnah for the child himself to perform the 'aqīqah on his own behalf.
However, if the guardian was financially incapable (mu'sir) during the postnatal period, and then became financially capable after its expiry — that is, after sixty days — the 'aqīqah is no longer required of him. And Allah Almighty knows best.