Articles

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 09-07-2023

Relieving the People of Gaza is a Legal Obligation

 

"In the name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful"

 

Abu Hurairah [RAA) narrated that the Messenger of Allah (PBUH) said:

“……. A Muslim is a Muslim’s brother. He does not wrong, desert or despise him……..” {Related by Muslim}.

 

The General Iftaa` Department extends its sincere thanks to the Jordan Hashemite Charity Organization and the Royal Medical Services for their fulfillment of the collective obligation incumbent on all Muslims, and their continuous and organized provision to our brothers in Gaza - based on the royal directives - with some of the requirements of daily life: food, medicine, treatment, and clothing. This helps our brothers in Gaza to stand firm in the face of the difficult circumstances they face.

 

We urge all Muslims to cooperate with the Jordan Hashemite Charity Organization in sending aid to our people in Gaza. Indeed, it is Allah Who grants success.

 

 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

There are olive trees within the precincts of the mosque, and my father covers the costs of electricity, water, and other needs of the mosque. Is it permissible for him to take the olive harvest?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
If trees and fruit-bearing crops are planted in a mosque for the mosque itself, they may only be spent on the mosque’s interests. If they were planted for the public way (musabbalah), that is, for the general public, then any Muslim who enters the mosque may eat from them. If the planter’s intention is unknown, they are treated like those dedicated for public use, wherever custom has so run.
It is stated in Tuḥfat al-Muḥtāj (Vol.6/p.295): “The fruit of a tree planted for the mosque within it is not freely permitted without compensation. Rather, the imam spends its equivalent value on the mosque’s interests. The tree left its planter’s ownership here without any verbal declaration because of the evident indication. The case of planting it for the mosque excludes planting it as musabbalah, in which case eating from it without compensation is permissible, and likewise if his intention is unknown, where custom has so run. The tree may be uprooted from the mosque if the imam sees fit. Indeed, if he makes the plot a mosque while a tree stands in it, the imam may uproot it, even if the endower included it within the endowment (waqf).”
The father is a donor (mutabarriʿ), so he is not entitled to take anything in return for his donation to the mosque.
The Ministry of Awqāf is the body that supervises the affairs of endowments, so it must be consulted and the Sharīʿah and administrative instructions regulating such matters must be considered. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

What is the ruling on one who feels drops of urine falling during ablution?

If he is certain that urine is exiting from him during ablution, then his ablution is invalidated. He must remove the impurity from his clothes and body and repeat the ablution.
However, if what he feels regarding urine exiting is merely doubt or illusion, then ablution is not invalidated by doubt and illusion. He should not pay attention to it, and it is not permissible for him to follow the doubt and whispers that corrupt his religion. And Allah the almighty knows best.

What is the ruling on a person in a state of major impurity (junub) or a menstruating woman (ha'id) reciting the Quran from memory?

It is not permissible for a menstruating woman, a postpartum woman, or a person in a state of major impurity to recite anything from the Quran, whether from memory, from the Quran, from a phone, or a computer. It is also not permissible for them to touch the Quran, based on what was reported from Ali bin Abi Talib that the Prophet (peace be upon him) was not prevented from anything regarding the Quran except major impurity (janabah). (Reported by al-Tirmidhi who said it is a hasan sahih hadith). Menstruation and postpartum bleeding are analogous to major impurity (janabah) as they are all major impurities (hadath akbar).
For those mentioned, it is permissible to mention Allah and supplicate even with verses from the Quran, provided they do not intend them as recitation of the Quran, but intend them as remembrance (dhikr) or supplication (du'a). And Allah the Almighty knows best.