What is the ruling of Islamic Law on colleagues alternating overtime shifts and receiving wages for absent days?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
An employee is religiously obligated to abide by the instructions and regulations pertaining to overtime hours. Furthermore, it is mandatory to adhere to honesty and avoid deceit, circumvention, and falsehood. Allah Almighty says (what means): "O you who have believed, be conscious of Allah and be with those who are truthful."
(At-Tawbah/119).
Therefore, whoever is assigned to work overtime must remain present at the designated workplace, even if no active tasks are required of them during that time.
Likewise, the official authorized to approve overtime work must comply with all established conditions and regulatory guidelines. It is impermissible for them to grant overtime hours in violation of system regulations. Should any compensation be disbursed in contravention of these official rules, it is unlawful to accept or consume such wages. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of islamic law on statutory (legal) interest awarded by a court?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for a person in whose favor a judge has awarded statutory (legal) interest to deduct the actual litigation costs incurred in filing and prosecuting the lawsuit from these interest funds.
Any remaining balance beyond those actual expenses must be returned to the party upon whom the payment was imposed, provided that party is a specific individual. If, however, the paying party is a public entity or state institution, the remaining amount should be spent on the general public interests of Muslims—such as schools, mosques, roads, and similar public utilities shared by the community—or given in charity (Sadaqah) to the poor and needy. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.