Articles

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 03-07-2023

The Grand Mufti Denies the Invalidity of Divorce during the Curfew

 

His Grace the Grand Mufti of the Hashemite Kingdom of Jordan, Sheikh Abdul Karim Al-Khasawneh, denied what was mentioned in a message that some people are circulating, which attributes to His Grace the statement that divorce that takes place during the days of curfew is invalid.

 

He said that this claim is false and that divorce cases are handled by the Department`s Muftis during this temporary circumstance and in an exceptional manner to facilitate for the citizens. He added that it is necessary that people involved in such cases visit the Department after this epidemic ends to get a written Fatwa.

 

His Grace warned against circulating such rumors via social media and doing so is typical of the hypocrites and a form of lying and fabricating, which are amongst the major sins. Allah the Almighty says {what means}: " It is those who believe not in the Signs of God, that forge falsehood: it is they who lie!" 

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?

Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.

What is the ruling on the fasting of a woman who has reached menopause if menstrual blood flows?

If a woman reaches the age of menopause (which is usually sixty-two) and her menses have ceased, then she sees blood after that, and its duration is not less than a day and a night (24 hours), it is menstruation (hayd). If it is less than a day and a night, she is considered as having non-menstrual vaginal bleeding (mustahada), so she fasts and prays. However, she must perform ablution for every obligatory prayer after its time enters, pray immediately, and be treated as a person with a continuous condition. There is no specific end limit for a woman's menstruation; it is possible as long as the woman is alive. And Allah the Almighty knows best.

What is the Islamic ruling on one who was unable to fast and then regained the ability?

 
He is not required to make up the fast (Qada) even if he becomes capable of it; whether he regained the ability to fast after paying the fidya (feeding a needy person for each day of missed fasting) or before it, because he was liable for paying it in the first place, so it remains binding upon him. However, if he delayed paying it beyond the first year, nothing is required of him due to the delay. If he is unable to pay it, it does not remain as a debt upon him. And Allah the Exalted knows best.

I have a brother who is harsh in his dealings [with me], and many problems have occurred between us, and I do not intend to reconcile with him. What is the ruling of Islamic Law on that?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for a Muslim to abandon or boycott his fellow Muslim brother for more than three days. This is based on the saying of the Messenger of Allah, peace and blessings be upon him: "It is not lawful for a Muslim to forsake his brother for more than three [days], meeting each other but one turns away and the other turns away, and the better of the two is the one who initiates the greeting (salam)." (Reported by al-Bukhari.)
A Muslim must strive to end such estrangement (hajr), so as not to fall under the prohibition mentioned in the hadith. If he takes the initiative to reconcile but the other party does not respond, then there is no sin upon him. We remind [ourselves] of the saying of Allah, the Exalted: "And let them pardon and overlook. Do you not wish that Allah should forgive you? And Allah is Forgiving and Merciful." (An-Nur/22). And Allah, the Exalted, knows best.