Articles

About the Dead Sea Incident
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 15-06-2023

About the Dead Sea Incident

 

The General Iftaa` Department extends its deepest condolences and sincere sentiments to the Jordanian family in general and the families of the children who passed away, as martyrs, by drowning in the floods that took place yesterday.

 

We ask Allah the Almighty to grant the families of the victims patience and solace and wish a speedy recovery to the wounded.

 

However, we say not but that which pleases Allah since He the Almighty says {What means}: " Be sure we shall test you with something of fear and hunger, some loss in goods or lives or the fruits (of your toil), but give glad tidings to those who patiently persevere, Who say, when afflicted with calamity: "To God We belong, and to Him is our return":- They are those on whom (Descend) blessings from God, and Mercy, and they are the ones that receive guidance." {Al-Baqarah, 155-157}.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

I`m in love with a certain man, and want to marry him in particular, but my family refused that, what should I do?

The father should know what is in the best interest of his daughter and consider her situation. On her part, the daughter should trust her father`s view point as far as suitors are concerned. Moreover, it is prohibited for any woman, or girl to get involved in a relation with a non-Mahram (Marriageable man).

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is it permissible for a menstruating woman to recite the Quran from the computer without actually touching the Quran?

It is not permissible for a woman in her menstrual period, or in postpartum to recite the Quran, even by heart, or without actually touching the Quran itself. Recitation itself is what is prohibited on her regardless of how it is done. However, it is permissible for her to surf through the Quran by her eyes, or to recall it in her head without uttering the words. There is no harm for her to look at the Quranic verses on the computer without touching it, or to utter the words as this is called looking not reciting or reading.

I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?

 
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
 
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
 
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.