Is the multiplication of reward for prayer in the sanctuaries of Makkah and Madīnah limited to the obligatory prayer, or does it include the voluntary prayer as well?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is no difference between the obligatory (farḍ) and the voluntary (nafl) prayer in the ḥadīth on the multiplication of reward in the two Sanctuaries (al-Ḥaramayn), because the authentic ḥadīths are unrestricted and general in wording. It is therefore not permissible to restrict or specify them without evidence. Shaykh al-Islām Imam al-Nawawī (may Allah have mercy on him) said: “Our school holds that the superiority of prayer in the two mosques of Makkah and Madīnah is not limited to the obligatory prayer, but includes both the obligatory and the voluntary.” [al-Majmūʿ Sharḥ al-Muhadhdhab, Vol.8/p.476]
The multiplication of reward applies to whoever prays in al-Masjid al-Ḥarām or anywhere within the sanctuary (ḥaram). Al-Shirwānī (may Allah have mercy on him) said: “The more correct view according to al-Nawawī is that the multiplication of the prayer’s reward covers the whole sanctuary, and is not limited to the mosque, nor to Makkah itself.” [Tuḥfat al-Muḥtāj with the glosses of al-Shirwānī and al-ʿAbbādī, Vol.10/p.95]. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on someone who eats or drinks while uncertain about the arrival of dawn, then later finds out that dawn had not yet broken?
If a person does this, their fast remains valid, as it is confirmed that they ate during the night. Similarly, if someone eats while uncertain and remains unsure whether they ate before or after dawn, their fast is still valid. This is based on the maxim of Sharia Law, which states: "Certainty is not removed by doubt." Certainty, here, is the presence of night, and the doubt concerns the arrival of dawn. Therefore, one relies on certainty and disregards doubt.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
Is the marriage, which lacks a valid legal contract, a guardian, and a court registration, valid?
It is incumbent that a valid marriage contract be concluded in the presence of a guardian and two trustful witnesses, and it should be registered in the court to protect the rights of the wife. Actually, a valid marriage contract is what differentiates between sound marriage and fornication.