What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on speaking with one's fiancée (before the marriage contract) by telephone and WhatsApp?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Before the marriage contract, the two engaged persons remain non-mahram (strangers) to one another. Reciting al-Fātiḥah, receiving some money on account of the dowry (mahr), or accepting a gift are all merely a promise of marriage and not a valid contract under the Sharīʿah.
It is therefore forbidden for the engaged couple, before the marriage contract is concluded, to be alone together (khalwah) or to shake hands. It is likewise forbidden to speak by telephone or correspond without need. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law if the follower (maʾmūm) stands up for the third rakʿah out of forgetfulness while the imam has sat for the middle tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
If the imam sits for the tashahhud while the follower (maʾmūm), out of forgetfulness, stands up for the third rakʿah, he is obliged to return to his sitting position, since following the imam is obligatory. In this case, no prostration of forgetfulness (sujūd al-sahw) is required of him. If, however, he fails to return, his prayer is rendered invalid.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "If the follower stands up alone out of forgetfulness, he is obliged to return, since following the imam is obligatory... If he does not return, his prayer is rendered invalid, due to his departure from what is obligatory." [Asnā al-Maṭālib,Vol.1/P.190] And Allah the Almighty knows best.
What is I‘tikaf, and how is it performed?
I‘tikaf is staying in the mosque with the intention of I‘tikaf. It is fulfilled by remaining in the mosque for a period that qualifies as devotion or seclusion (I‘tikaf). It is recommended (Sunnah) for anyone entering the mosque to intend I‘tikaf as long as they remain inside.