For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
When is a child instructed to fast?
A child is instructed to fast at the age of seven if they are capable of fasting and have reached the age of discernment, by analogy to prayer. They should be encouraged but not forced, so they can become accustomed to it. It is obligatory for their guardian, whether a father or another, to instruct them.
What is the ruling of Islamic Law on the colored discharges that appear one or two days before the menstrual cycle?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Colored discharges carry the same Islamic ruling as blood, whether they appear at the beginning or the end of the menstrual period. This remains true even if the discharge is intermittent—appearing for some days and stopping for others before returning—provided that the total duration does not exceed fifteen days nor fall short of a day and a night (24 hours). This is because the minimum duration of menstruation (Hayd) is one day and a night, while its maximum duration is fifteen days. Furthermore, the minimum period of purity (Tuhr) between two menstrual cycles is fifteen days, and there is no maximum limit for it. And Allah the Exalted knows best."
What is the ruling on a suitor (khāṭib) going out alone with his fiancée before the marriage contract is concluded?
It is unlawful for a suitor, prior to the marriage contract , to do anything that would be unlawful for any non-maḥram man — including touching his fiancée, being secluded with her (khalwah), or seeing her without her complete sharī‘ah-compliant covering — even after the recitation of al-Fātiḥah (This is a cultural custom to seek Allah's blessing (barakah) and mark mutual consent) and the family's approval [of the engagement]. This is because the engagement, without the formal marriage contract, does not render unlawful matters permissible. And Allah, the Exalted, knows best.