Is the niṣāb calculated based on the price of 21-karat gold, or 24-karat gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on cash and on gold designated for saving or for trade, provided the total reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The niṣāb is (85) grams of 24-karat gold; for 21-karat gold, the niṣāb equals (97) grams; and for 18-karat gold, it equals (113) grams.
The relied-upon position is to calculate the zakāh based on the buying price [i.e., the price the gold merchant would pay the owner to purchase the gold from him] on the day the zakāh obligation is due.
The one paying zakāh may assess/calculate the niṣāb using any of the aforementioned gold karats [i.e., he may choose whichever karat standard he wishes for the purpose of the calculation]. And Allah, the Exalted, knows best.
How is the beginning of Ramadan determined?
1. Completing 30 days of Sha‘ban, or
2. Sighting the crescent moon after sunset on the 29th day of Sha‘ban.
It is Sunnah to search for the moon, and it is obligatory to follow the official authorities responsible for announcing it.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
I hired a private tutor for my son through an academy that sends teachers [to families] and takes a percentage [of their pay]. At the start of the [new] school year, I arranged directly with that same teacher, without the academy's knowledge. What is the ruling on this?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ruling on this matter depends on knowing the specific terms of the agreement and contract concluded with the academy. If the agreement stipulates that no arrangement may be made with any of the students except through the academy itself, then it is not permissible for you to breach the terms of this contract, based on the words of our master, the Messenger of Allah ﷺ: "Muslims are bound by their conditions." (Related by al-Bukhārī)
However, if the agreement pertains only to teaching a specific subject, and the agreement concludes once that subject is finished, then there is no objection to arranging with the teacher to teach other subjects after the contract period has ended, outside of the academy.
Whatever the case maybe, the teacher must uphold the terms of his contract with the academy. And Allah, the Exalted, knows best.