What is the ruling on the ablution of one from whom blood exits from his nose or a wound?
Blood flowing from a wound or a nosebleed does not invalidate ablution. However, performing ablution is recommended to avoid scholarly disagreement with those who make ablution obligatory after blood flows. And Allah the Almighty knows best.
If someone fasts on the White Days with the intention of making up for missed fasts (qada), will they receive the reward for both voluntary and obligatory fasting?
Making up missed obligatory fasts (qada) is mandatory, and the intention for qada must be specified.
If a person makes up their missed Ramadan fasts on the White Days, they must intend qada, but they may also intend to fast the White Days, and Allah willing, they will receive the reward for both.
This is similar to entering a mosque and praying an obligatory prayer, where the person also earns the reward of Tahiyyat al-Masjid (greeting the mosque) if they intend both.
● If the person missed their fasts due to a valid excuse, they may wait and fast on the White Days.
● However, if they missed the fasts without a valid excuse, they must make up the fasts immediately and should not delay them until the White Days.
Is it valid for the 'aqīqah to be performed using the newborn child's own wealth?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is not permissible for the guardian to perform the 'aqīqah using the newborn child's own wealth, because the 'aqīqah is a voluntary act of giving (tabarru'), and a guardian is prohibited from making voluntary expenditures from the child's wealth. Should he do so, he becomes financially liable for what he spent. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.