What is the ruling on a vowed animal sacrifice?
A vowed animal sacrifice is to be distributed amongst the poor and needy, and neither the vow-maker, nor those supported by him are to eat from it.
What is the ruling on mentioning Allah`s name upon slaughtering an animal?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is a Sunnah (prophetic tradition) for the person slaughtering to say: "Bismillah" (In the Name of Allah), though the most complete and perfect phrasing is to say: "Bismillah ar-Rahman ar-Rahim" (In the Name of Allah, the Most Gracious, the Most Merciful). This is in accordance with the words of Allah Almighty: "So eat of that [meat] upon which the name of Allah has been mentioned." (Al-An'am/118)
However, pronouncing it is not an obligatory requirement (Wajib). If someone omits it—whether deliberately or out of forgetfulness—the meat remains entirely lawful (Halal) to eat, though purposely omitting it is considered disliked (Makruh). And Allah the Almighty Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is washing the private part after urinating (Istinjaa`) a condition, and is it done with water and soap, or with water only?
Istinjaa` is obligatory for removing impurity, and it can be done with toilet paper, or a stone, or water. It is preferable to do Istinjaa` first with paper, or stone, or the like, then to wash the private part with water until making sure that the impurity has been removed. Using soap is not a condition, but there is no harm in doing so provided that it is washed off with water. It is also permissible to use either water, or paper if impurity is removed by any.