Should one who doesn`t perform prayer out of laziness make it up later, and how should he/she do so?
All perfect praise be to Allah,The Lord of The Worlds He/she is obliged to make up missed prayers by offering with each obligatory prayer another one, and if he/she offers two, then it is better. And Allah Knows Best.
Is it permissible for a woman to uncover her face while performing Umrah (minor Hajj)?
The woman while in a state of Ihram (ritual consecration) is obligated to uncover her face and hands, but at the same time permitted to let her head-covering garment drape from her head down over her face when non-Mahram (i.e., marriageable) men pass by her. And Allah Knows Best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.