What is the ruling on performing dry ablution (tayammum) on a wall or stone?
One of the conditions for tayammum is that it be with pure, clean dust (soil). It is not valid to perform tayammum by striking stones, a wall, sand that has no dust (i.e., that does not produce dust), pebbles alone, or clay, as these are not from the earth or its same category. And Allah the Almighty knows best.
What should a person do if they suffer from an incurable illness that prevents them from fasting?
A person who has an illness that is not expected to be cured and prevents them from fasting must feed a needy person one mudd (600 grams) of food (such as wheat or rice) for each missed day instead of fasting.
Allah Almighty says {what means}: "and [in such cases] it is incumbent upon those who can afford it to make sacrifice by feeding a needy person." [Al-Baqarah/184].
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith) on the day of Jumu‘ah (Friday), and is this ruling specific to someone who has come to the mosque to perform the Jumu‘ah prayer?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible to perform voluntary (nafl) prayer during the time of istiwā' (the sun's zenith, i.e., its highest point before noon) on the day of Jumu‘ah (Friday) — whether for someone who is attending the Friday prayer or someone who is not, and whether they are among the people obligated to attend it or not.
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.1/P.310): "The more correct position (al-aṣaḥḥ) is that prayer is permissible during this time without restriction — regardless of whether the person will be attending the Jumu‘ah prayer or not." And Allah, the Exalted, knows best.