What is the ruling on sending blessings and peace upon the prophet (PBUH) after the Adhan?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
It is a Sunnah to send blessings and peace (As-Salat wa al-Salam) upon the Prophet ﷺ after the Adhan and the Iqamah, for both the caller (Mu’adhin) and the listener. It is permissible to do so aloud after the conclusion of the Adhan. However, it is preferable to maintain a brief pause between the words of the Adhan and the prayers upon the Prophet ﷺ, so that people do not mistakenly assume that sending blessings upon him is an integral part of the Adhan itself. And Allah the Exalted knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
"I told my family at night: 'I will fast tomorrow as qaḍā' (a make-up fast),' but I forgot to make the intention before sleeping. Is my fast valid?"
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The intention is obligatory in acts of worship. For obligatory fasting, the required intention is to resolve to fast during the night [before dawn]. Its proper locus is the heart, while verbalizing the intention out loud in acts of worship is a sunnah — so that the tongue may align with the heart. If the intent behind the statement in question was the intention to fast, then it is valid; but if the intent was merely to inform someone, or reflected hesitation or doubt, then it is not valid.
It is stated in *Bushrā al-Karīm* (Vol.1/P.216): "It is a sunnah to verbalize the intention — that is, whatever has already been intended in the heart, whether an obligatory or a voluntary act — such as specifying the number of rak‘ahs, just before the opening takbīr — so that the tongue may assist the heart, and because this is further removed from whispered doubts (waswasah), and in order to accommodate the view of those who held it obligatory in every act of worship that requires an intention (even though this is a minority position), by analogy with Ḥajj."
Accordingly: if the intention to fast arose in your heart before the second adhān [i.e., before Fajr], then your fast is valid.
And Allah, the Exalted, knows best.
A group of about thirty young men will go to a farm on Friday. Is it permissible for one of us to deliver the sermon (*khuṭbah*) and lead us in the Friday prayer, or is it necessary to go to the nearest mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Friday prayer (Jumuʿah) is not obligatory upon a traveler, whether his journey is long or short, if he leaves his place of residence before the time of Fajr begins, according to the Shāfiʿī school. If, however, he sets out on his journey after the Fajr adhān, then he is obliged to perform the Friday prayer, whether in his own town or in any town where the Friday prayer is held.
It is stated in Bushrā al-Karīm (Vol.1/p.383), one of the books of the Shāfiʿī school: “[The Friday prayer] is not obligatory upon a traveler on a permissible journey, whether long or short, if he departs from his place of residence before dawn.” End quote.
Accordingly, if you set out on your journey after Fajr, you are obliged to perform the Friday prayer in the mosque. The same applies if you set out after that, since you would not have fulfilled the conditions for the validity of the Friday prayer, among them: that it be attended by forty men who are free, adult (bāligh), sane, and settled residents of the place where Friday is held. It must be held within a cluster of connected buildings, whether a city, a village, or a district (liwāʾ), for what counts is the gathering of the buildings. And Allah Almighty knows best.