For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What should someone do if they fasted for 30 days in their country, then traveled to a place where people are still fasting?
If a person completes 30 days of fasting in their country and then travels to another country where people are still fasting, they should continue fasting with them until they observe Eid. Even if they have already completed 30 days, he/she should abstain from eating and drinking and join the people of that country because he/she has now become part of that community.
What is the ruling on Zakat al-Fitr?
Zakat al-Fitr is obligatory upon every Muslim for themselves and for those they are financially responsible for, provided they possess wealth that is surplus to their and their family's needs on the night and day of Eid.
Ibn Umar reported: "The Messenger of Allah ﷺ made Zakat al-Fitr obligatory—one sa‘ (measure) of dates or one sa‘ of barley—upon every Muslim, whether slave or free, male or female, young or old." [Narrated by Al-Bukhari]
Its estimated amount is approximately 2,500 grams of wheat or rice, and the General Iftaa` Department issues an annual ruling specifying its monetary value.
Is it permissible for one to give the Zakah (obligatory charity) to his indebted brother?
It is permissible for one to give the Zakah to his brother if he was indebted, or poor.