Is it permissible to purchase the Udhiyah on installments?
It is permissible to purchase the sacrificial animal (uḍḥiyyah) on installments or by borrowing its price. However, it is not recommended for the poor to do so, because they are not required to offer a sacrifice, and Allah does not burden a soul beyond its capacity. If doing so would lead to negligence in providing for one's dependents (nafaqah wājibah), then giving precedence to obligatory maintenance over borrowing to buy the sacrifice is appropriate. This is based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): "It is sufficient sin for a person to withhold food from those whom he is responsible to support."
Furthermore, the sacrifice is valid from one who has a debt, but it is preferable (awlā) to repay the debt first, especially if the debt is due immediately (ḥāll). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law on one who died owing debts and left no wealth? Is it obligatory upon the heirs to settle these debts?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The general rule is that if a person dies owing rights to other people, such as debts, these are settled from his estate, if he left any wealth, before the estate is divided. The Prophet (peace and blessings be upon him) said: “The believer's soul is suspended by his debt until it is settled for him.” Graded ḥasan by al-Tirmidhī. Repayment of debts takes precedence over the heirs’ right to inheritance.
If the deceased left no estate, or left wealth that was insufficient to cover his debts, it is not obligatory for the heirs to pay from their own wealth, but it is recommended for them to do so, because the deceased’s dhimmah (legal liability) remains occupied by the debt. It is reported in some narrations that he remains held in suspension until his debt is paid, and it is not part of filial righteousness for a child to leave his father’s dhimmah burdened with debt.
All of the children may contribute to settling the debt on behalf of their father and cooperate in doing so, even in installments, according to their ability. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on compensating the patient in case of medical error on the part of the treating physician?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The foundational principle is that every mistake issued by a physician that causes harm to another due to his negligence or lack of expertise obligates him to guarantee liability and compensate the harmed party. The Sharia maxim, in this regard, states: "The direct actor is liable."
Ibn Qudamah (may Allah have mercy on him) says: "As for if he was skilled but his hand committed an error—such as exceeding the proper limit of incision, cutting in an incorrect site, cutting with an instrument that inflicts excessive pain, or cutting at an unsuitable time—he is liable, because it is destruction (Itlaf) whose liability does not differ between intent and mistake, thus resembling the destruction of property; and because it is a prohibited act, so he guarantees liability for its secondary effects." [Al-Mughni].
However, if the physician performed what was necessary in the most complete manner and took all measures of care and caution, but complications occurred that could not be avoided according to specialists, then no liability rests upon him.
Shaykh al-Islam Imam al-Nawawi (may Allah have mercy on him) says: "The cupper and the circumciser bear no liability if they have not been negligent, and likewise the veterinarian if he bleeds an animal and it perishes." [Rawdat al-Talibin].
Al-Khattabi (may Allah have mercy on him) said: "I know of no disagreement that if the practitioner transgresses and the patient perishes, he is liable. Anyone who undertakes knowledge or practice he does not know is a transgressor; so if perishing arises from his action, he is liable for the blood-money (Diyah) while capital retaliation (Qisas) is dropped from him, because he did not act independently without the patient's permission. And the physician’s offense in the view of the generality of jurists is borne by his agnates ('Aqilah*)."* [Ma'alim al-Sunan].
If negligence or transgression is established against the physician, it is necessary to compensate the patient or seek forgiveness from him. And Allah Almighty knows best.