Articles

The Iftaa` Department Refrains from Interfering in the Judiciary
Author : The General Iftaa` Department
Date Added : 23-03-2023

The Iftaa` Department Refrains from Interfering in the Judiciary

 

 

Some media reported that the General Iftaa` Department refrained from issuing a Fatwa on the inadmissibility of the testimony of the woman who doesn`t wear Hijab.

 

In response to this claim, the Department wishes to make clear that the requested Fatwa is related to a case pending before the court. Therefore, it refrained from issuing that Fatwa to ensure the impartiality and independence of the judiciary system, the integrity of its provisions and non-interference in its affairs, as provided for in the legislations in force. This is to achieve justice and preserve the rights of the litigants.

 

The Department asserts that non-interference in cases pending before the court is its adopted approach since its establishment to safeguard the integrity of litigation from any external influences.

 

Only Allah leads to prosperity and guides to the straight path•

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible for a wife to refuse to go to bed with her husband (for sexual intercourse)?

It isn`t permissible for her to do so unless for a sound reason.

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on saying the basmalah at the beginning of wudu`?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
Saying the basmalah (Bismillāh) at the beginning of wuḍūʾ is a sunnah. It is stated in al-Minhāj al-Qawīm Sharḥ al-Muqaddimah al-Ḥaḍramiyyah (p. 27): “Its sunnahs include the siwāk, then the tasmiyah (saying Bismillāh), joined with the intention (niyyah), at the start of washing the hands.” And Allah Almighty knows best.

When does the time for the Fajr prayer begin?

Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
 
The time for the Fajr prayer begins once the Mu’adhin starts the second Adhan (Al-Adhan al-Thani), and not after the first Adhan. And Allah the Exalted knows best.