What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
What is the ruling of Islamic Law regarding one who slaughters a ewe and it turns out to have been pregnant, and is it permissible to slaughter the ewe if one knows it is pregnant?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
If a person slaughters a ewe and it turns out to have been pregnant, the fetus becomes lawful (ḥalāl) by virtue of its mother's slaughter (tabaʿan li-ummihā).
It is stated in Mughnī al-Muḥtāj (Vol.6/P.158): "A fetus found dead [after the mother's slaughter], or found alive but in a state resembling that of a slaughtered animal [i.e., dying shortly after], becomes lawful — whether or not it had grown fur — provided it is found in the womb of a mother that was lawfully slaughtered, whether her slaughter was by cutting the throat, or by an arrow or hunting dog sent after her. This is based on the ḥadīth: 'The slaughtering of the fetus is [effected by] the slaughtering of its mother' [narrated by al-Tirmidhī, who graded it ḥasan, and by Ibn Ḥibbān, who graded it ṣaḥīḥ] — meaning that the slaughter which rendered the mother lawful renders the fetus lawful as well, by virtue of following her; and because the fetus is one of her constituent parts, and her slaughter renders lawful all of her parts."
This ruling differs, however, from the case of one who knows from the outset that the ewe is pregnant [and intends to sacrifice her specifically as the udḥiyah while pregnant] — in which case, according to the Shāfi'ī school, she does not fulfill the requirement of a valid sacrifice.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī 'alā al-Khaṭīb (Vol.4/P.335): "A pregnant animal does not fulfill the requirement [of a valid sacrifice], and this is the authoritative position (al-mu'tamad), because pregnancy diminishes the quality of the meat. As for why such an animal is nevertheless counted as complete [i.e., fully valid] in matters of zakāh, that is because the intent there is reproduction (nasl), not the quality of the meat.". And Allah, the Most High, knows best.
What is the correct point at which to raise the hands when standing up for the third rak‘ah (after the middle tashahhud)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Raising the hands while saying the takbīr [when rising for the third rak‘ah] is a recommended sunnah, and omitting it does not affect the validity of the prayer. The proper time for this is after rising from the middle tashahhud, once one has fully stood up.
It is stated in I‘ānat aṭ-Ṭālibīn (Vol.1/P.158): "His statement, 'and rising from the first tashahhud' — meaning, this manner [of raising the hands] is also a sunnah when he rises from the first tashahhud, that is, when he stands upright from it.
Consider [the question]: when precisely does the raising of the hands begin? Is it at the very start of rising from the first tashahhud, or after he has reached the minimum position of rukū‘ [i.e., once fully upright]? The apparent, [correct] view is the latter — even though the outward wording [of the text] might suggest the former — because at the very start of his rising, he is still relying on both hands [to push himself up, and therefore cannot yet raise them]."
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 53): "If his prayer extends beyond two rak‘ahs, he sits after them in the iftirāsh position, recites the tashahhud, and sends blessings upon the Prophet ﷺ alone, without [mentioning] his family [at this point]. He then stands while saying the takbīr, supporting himself with his hands; and once he has stood upright, he raises them level with his shoulders." And Allah, the Exalted, knows best.
Is it permissible to make ablution without answering the call of nature after waking up?
Washing front and back openings (Istinjaa`) is not a condition for the validity of ablution because it is done to remove Najaasah (impurity), thus if there is no Najaasah, there is no need for that, and then it is permissible to make ablution without answering the call of nature. However, prayer is invalidated if there is Najaasah on the anus ,or the front opening, so it (Najaasah) must be removed for the prayer to become valid, and not the ablution.