For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is it permissible for the mother to give her children from the Zakah (obligatory charity) of her money?
It is permissible for the mother to give her children from the Zakah of her money if they are Zakah-eligible recipients, and she isn`t obliged to provide for them.
Is it permissible for a woman to wear underwear while performing Umrah?
Yes, it is permissible for a woman to wear underwear while performing Umrah. This is because she should keep her regular clothes that cover all her body while being in a state of Ihram (ritual consecration) for Hajj, or Umrah. However, she should uncover her face and hands, but it is permissible for her to let her head-covering garment drape from her head down over her face when non-Mahram (i.e., marriageable) men pass by her. And Allah Knows Best.
What is the ruling if a postpartum woman becomes pure before forty days; are acts of worship obligatory upon her, and is she permissible for her husband?
If the postpartum woman becomes definitely pure before forty days, she must perform the ritual bath and perform acts of worship as a pure woman does. What was prohibited for her also becomes permissible, so she becomes permissible for her husband after her bath. The minimum duration for postpartum bleeding is a moment (an instant), and its usual maximum is forty days. Reaching forty days is not a condition; rather, it is sufficient for the blood to stop or to see the white discharge (qassa bayda'). And Allah the Almighty knows best.