Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?

 

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.

Is the marriage contract considered valid if concluded at home by the marriage official (Ma`zon)?

Yes, it is valid as long as it is registered at the court.

Is it permissible for a husband to stop his wife from visiting her family?

A husband shouldn`t stop his wife from visiting her family, and it is disliked for him to do so because such an act makes them harbor feelings of hatred against him.

When does the time for the 'aqīqah lapse and pass?

All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If the guardian was financially capable (mūsir) during the majority of the postnatal period (nifās) — which is sixty days — then the obligation of the 'aqīqah remains upon him until the child reaches the age of maturity (bulūgh). Once the child reaches maturity, the demand falls away from the father and those like him. At that point, it becomes Sunnah for the child himself to perform the 'aqīqah on his own behalf.
However, if the guardian was financially incapable (mu'sir) during the postnatal period, and then became financially capable after its expiry — that is, after sixty days — the 'aqīqah is no longer required of him. And Allah Almighty knows best.