Articles

Clarification from Iftaa` Department
Author : The General Iftaa' Department
Date Added : 08-09-2022

Clarification from Iftaa` Department

 

The General Iftaa` Department celebrates along with all Jordanians the Anniversary of the Royal Accession to the Throne and takes pride in all the gains achieved since the founding of the kingdom until now. It takes this opportunity to congratulate His Majesty King Abdullah II on the twentieth anniversary of his accession to the throne. In the meantime, it stresses that it is the duty of every citizen to preserve and take part in the advancement of our country at all levels.

 

Moreover, the Iftaa` Department confirms that it hasn`t recently issued a statement regarding patriotic songs and calls on media to avoid using the religion for unprofessional incitement during such significant national occasions.

Article Number [ Previous | Next ]

Read for Author




Comments


Captcha


Warning: this window is not dedicated to receive religious questions, but to comment on topics published for the benefit of the site administrators—and not for publication. We are pleased to receive religious questions in the section "Send Your Question". So we apologize to readers for not answering any questions through this window of "Comments" for the sake of work organization. Thank you.




Summarized Fatawaa

Is it permissible to appoint a proxy for the sacrificial offering outside Jordan?

In the name of Allah; all praise is due to Allah, and peace and blessings be upon the Messenger of Allah.
 
It is permissible to appoint a proxy—whether an individual or a charitable organization—to perform the sacrificial slaughter (Udhiyah) on one’s behalf, even if it is carried out in a country other than that of the donor. This is conditional upon the proxy’s adherence to the established requirements of the Udhiyah, including the animal’s age, its freedom from physical defects, the designated timing of the slaughter, and the proper distribution of the meat.
However, it is preferable for the one offering the sacrifice to perform the slaughter personally, in order to attain the full reward and blessings of the act. And Allah (Exalted be He) knows best.

What is the ruling on the follower (*maʾmūm*) reciting Sūrat al-Fātiḥah behind the imam?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
In our school of Islamic thought, the Shāfiʿī school, reciting al-Fātiḥah is obligatory in every rakʿah of the prayer for the imam, the follower (maʾmūm), and the one praying individually (munfarid), because it is one of the pillars (arkān) of the prayer. Whoever does not perform it, his prayer is invalid, whether the prayer is silent (sirriyyah) or audible (jahriyyah), based on the saying of the Prophet (peace and blessings be upon him): “The prayer of the one who does not recite the Opening of the Book (Fātiḥat al-Kitāb) is invalid.” Agreed upon.
It is stated in ʿUmdat al-Sālik, one of the books of the Shāfiʿī school: “He recites al-Fātiḥah in every rakʿah, whether he is the imam, the follower, or the individual worshipper.”
The jurists of the other schools hold a different opinion, which was previously explained in Fatwa no. (3169); please refer to it. And Allah Almighty knows best.

What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No. 3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.

My father has debts and asked me to repay them years ago, and I promised him I would do so upon his death — is it permissible for me to go back on my promise given that I am unable to repay them, especially since he refuses to contribute to repayment on the grounds that the debt has become my responsibility by virtue of my promise?

All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
The established principle is that a father's debt is to be repaid from his own wealth, if he possesses sufficient means. As for the promise made by the son to repay it on his father's behalf, fulfilling such a promise is strongly recommended, and breaking it is considerably disliked. Shaykh al-Islām Imām al-Nawawī, may Allah have mercy upon him, states: "Fulfilling a promise is emphatically recommended, and breaking it is severely disliked. The evidences for this from the Qurʾān and the Sunnah are well known." [Rawḍat al-Ṭālibīn,Vol. 2/P.278] Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, further states: "The reason fulfilling a promise is not obligatory and breaking it is not forbidden is that a promise is in the nature of a gift, and a gift does not become binding except upon receipt." [Asnā al-Maṭālib fī Sharḥ Rawḍ al-Ṭālib,Vol. 2/P.487]
Given that the son does not possess the financial means to fulfil his promise to his father, breaking this promise falls beyond his capacity — and Allah does not burden a soul beyond what it can bear. Since the father himself possesses sufficient wealth to settle his own debt, repayment must be made from his own funds. Should he pass away before doing so, the debt is to be settled from his estate. And Allah the Almighty knows best.