What is the ruling on the use of an inhaler by a *muḥrim* (a person in the state of *iḥrām*)? [An inhaler is a medicinal device used for inhalation, containing various herbal ingredients.]؟
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible for the muḥrim (a person in the state of iḥrām) to use incense (bakhūr), sprays, and inhalers that contain aromatic substances for the purpose of treatment, because the intention is medical treatment, not the use of perfume (taṭayyub). No expiation (fidyah) is required of him for doing so.
It is stated in Ḥāshiyat al-Bujayrimī ʿalā al-Khaṭīb (Vol.2/p.455): “That which is intended for eating or for medical treatment, even if it has a pleasant scent, such as apples, spikenard (sunbul), and the various fragrant spices such as mastic (muṣṭakā), is not forbidden, and no fidyah is due for it, because what is intended for eating or treatment carries no fidyah.”. And Allah Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on one who vows to fast a specific or non-specific year? Are the two Eids, the days of Tashreeq, Ramadan, and the days of menstruation and postnatal bleeding included in them? And do these days break the consecutiveness if it was intended?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
If someone makes a vow (Nadr) to fast a specific, designated year, this vow does not include the days of Eid, the days of Tashreeq (the three days following Eid al-Adha), Ramadan, or the days of menstruation (Hayd) and postnatal bleeding (Nifas). Furthermore, there is no requirement to make up (Qada) these specific days.
However, if someone vows to fast a year that is not specifically designated (i.e., any twelve-month period) and stipulates that the fasting must be consecutive, they are bound by that condition. They must not fast on the days of Eid, during Ramadan, or during menstruation, but they are required to make up these days afterward—with the exception of the days of menstruation and postnatal bleeding, which do not need to be made up.
It is stated in Hashiyat al-Bajuri ‘ala Sharh Ibn Qasim ({Vol.2/P.606): 'If one vows to fast a specific year, the Eid, Tashreeq, Ramadan, and days of menstruation or postnatal bleeding are not included. This is because Ramadan does not accept any fast other than its own, and the others do not accept fasting at all. Therefore, they do not enter into the vow, and no makeup is required for them because they are legally excluded—contrary to Al-Rafi’i regarding menstruation and postnatal bleeding.
If one vows to fast a non-designated year: if they stipulated consecutiveness (Tatuabu’) in their vow, they must fulfill it; otherwise, they are not bound to it. Consecutiveness is not broken by the days that do not enter into the specific year vow (Eid, Tashreeq, Ramadan, menstruation, and postnatal bleeding). However, one must make up the days missed—excluding the time of menstruation and postnatal bleeding—immediately following the end of the year. As for the time of menstruation and postnatal bleeding, it is not made up, contrary to Ibn al-Rif’ah, who argued that it must be made up just like Ramadan.' And Allah the Exalted knows best.
Does sacrificing one sheep avail for the entire household?
In the Name of Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Offering an Udhiyah (sacrificial offering) is a communal Sunnah (Sunnah Kifayah) for members of the same household, provided that their financial maintenance is undertaken by a single provider. By "communal Sunnah," we mean that when one person performs it, the religious recommendation is fulfilled on behalf of the entire household, though the spiritual reward itself belongs uniquely to the one who offered it.
Therefore, if any member of the household performs the sacrifice—even if it is someone who is not legally responsible for the household's expenses, such as the wife or one of the children—the recommendation is fulfilled for everyone in that home. However, the reward does not automatically extend to the other members unless the person offering the sacrifice explicitly intends to share the reward with them—similar to how performing a funeral prayer (Janazah) fulfills the communal obligation for everyone, yet the specific reward is earned by those who actually prayed.
Additionally, a single sacrifice is sufficient for a man who is married to more than one wife. And Allah the Almighty Knows Best.