For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing istinja' with perfumed tissues or a tissue moistened with water?
Performing istinja' with perfumed or moistened tissues is not sufficient if they are not dry, due to the moisture on them reaching the impurity, which increases its spread rather than reducing it. Then, to remove the impurity, one must use pure water. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on selling sacrificial animals (udhiyah) described with specific attributes and authorizing an agent to slaughter them?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
Selling sacrificial animals (udhiyah) that are described with specific attributes is permissible. This falls under the category of a salam sale (forward sale) if conducted using the terminology of salam, and under the category of a regular sale if not using the terminology of salam.
As for authorizing the seller to slaughter the sacrificial animal, the basic principle is that it is permissible, because the agent (wakil) stands in the place of the principal (muwakkil) in achieving his objective. This is a contract that the principal (the buyer) is entitled to perform himself, so authorizing another (the seller) to do so on his behalf is valid.
However, it is a condition for authorization to slaughter that the intention (niyyah) is present either at the time of slaughter or at the time of handing over the sacrificial animal to the agent. The basic principle is that the sacrificial animal must be specifically designated, as it is an act of worship. It is not required to designate it at the time of slaughter; rather, it is valid to do so before that.
It is permissible for the principal either to delegate the intention to the agent or to formulate it himself when authorizing the agent to slaughter. However, the sacrificial animal must be designated, even if at the time of slaughter, by the agent.
It is obligatory to designate the sacrificial animals so that each person offering a sacrifice receives his own specific animal. Therefore, charitable organizations and companies must take this into consideration and establish a specific mechanism that ensures no mixing of sacrificial animals occurs, so that each person offering a sacrifice receives his own designated animal. And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on performing the Duha (forenoon) prayer before its time has begun, because I go to school early in the morning?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The Duha (forenoon) prayer is not valid if performed before its time has begun. Its time starts when the sun has risen to a noticeable height, that is, approximately fifteen minutes after sunrise, and it ends when the sun reaches its zenith (zawāl), shortly before the Dhuhr (noon) prayer. It is stated in Mughni al-Muhtaj (Vol.1/p.455): “Its time is from the rising of the sun [to a spear’s height] until the zenith.”
Accordingly, the Duha prayer is not valid if offered before the sun has risen, and its time remains open until just before Dhuhr. It may be performed at any time at school, during the break between classes or during recess. And Allah Almighty knows best.