What is the ruling on the Friday bath (ghusl al-Jumu'ah)?
The Friday bath is a confirmed Sunnah, based on the Prophet's (peace be upon him) saying: "Whoever performs ablution on Friday, it is good for him, and whoever takes a bath, bathing is better." (Reported by Abu Dawud and al-Tirmidhi who said it is a hasan hadith). It is recommended for everyone who wants to attend the Friday prayer, even if they are not from its usual attendees, like a woman or a boy.
If a person is in a state of major impurity (junub) and intends by his bath both lifting the major impurity and the Friday bath, he achieves both. If he intends only one of them, he achieves only what he intended. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is Zakah (obligatory charity) due on the items used in the trading process such as: cars , shops etc..?
No Zakah is due on equipments used in the trading process such as cars and the like.
I`m a pious Muslim woman, but my husband isn`t, what should I do?
You should exercise patience, make supplication that Allah guides him to the straight path, and keep advising him kindly.