What is the ruling of Islamic Law on the "wheel of fortune"?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
If entry into the contest is free of charge, meaning it is not paid for, and a company offers it to a customer so that he may enter a prize draw, then there is no objection or sin in it. In that case, it is considered a gift from the merchant. This is what appears in Iftaa Board Resolution No.
3/2010. And Allah, the Exalted, knows best.
What is the ruling on Zakat al-Fitr?
Zakat al-Fitr is obligatory upon every Muslim for themselves and for those they are financially responsible for, provided they possess wealth that is surplus to their and their family's needs on the night and day of Eid.
Ibn Umar reported: "The Messenger of Allah ﷺ made Zakat al-Fitr obligatory—one sa‘ (measure) of dates or one sa‘ of barley—upon every Muslim, whether slave or free, male or female, young or old." [Narrated by Al-Bukhari]
Its estimated amount is approximately 2,500 grams of wheat or rice, and the General Iftaa` Department issues an annual ruling specifying its monetary value.
I wish to purchase an online account (a gaming account), and its ownership will be transferred to me. However, my friend will purchase it on my behalf, and I will repay him in deferred installments with an added profit margin to account for the installment sale. What is the ruling of Islamic Law on this transaction?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The ruling on selling electronic games depends on the ruling of the game itself: if the game is permissible, then selling it is likewise permissible. However, if the game contains Sharia violations that render playing it impermissible, then selling it in that case is neither valid nor permissible. Therefore, we advise the necessity of reviewing the Sharia guidelines for electronic games set forth in Fatwa No. (3369).
Accordingly, if the game is permissible, a person may purchase it, take legal possession of it, and subsequently sell it in deferred installments for a price higher than its purchase price. The General Iftaa' Department has permitted dealing through Murabaha, while emphasizing the necessity of observing the Sharia conditions required for this transaction; please refer to Fatwa No. (2861). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on sacrificing a hornless sheep?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is valid to sacrifice a hornless sheep (al-Jamma’ or al-Jalha’). Similarly, a sheep with a broken horn is also acceptable; it does not affect the validity of the sacrifice even if the break causes bleeding, unless the injury is so severe that it leads to the spoilage of the meat. And Allah the Almighty knows best.