What is the ruling on istinja' after urination, and is it done with water and soap or with water only?
Istinja' from urine and stool is obligatory. It is permissible to perform istinja' with water alone, or with toilet paper alone. The best way is with toilet paper then water. If one wishes to suffice with one of them, then water is better. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
If a woman becomes pure from menstruation before the Fajr Adhan in Ramadan, is she required to fast?
If a woman becomes pure (from menstrual period) before the Fajr Adhan, she must fast, as the impediment preventing her from fasting has been removed. The Sharia maxim in this regard states: "When the impediment is removed, the obligation returns."
She should then make the intention to fast before Fajr and perform ghusl (ritual purification) for prayer, whether before or after Fajr.
Is the niṣāb calculated based on the price of 21-karat gold, or 24-karat gold?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on cash and on gold designated for saving or for trade, provided the total reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah), and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it. The niṣāb is (85) grams of 24-karat gold; for 21-karat gold, the niṣāb equals (97) grams; and for 18-karat gold, it equals (113) grams.
The relied-upon position is to calculate the zakāh based on the buying price [i.e., the price the gold merchant would pay the owner to purchase the gold from him] on the day the zakāh obligation is due.
The one paying zakāh may assess/calculate the niṣāb using any of the aforementioned gold karats [i.e., he may choose whichever karat standard he wishes for the purpose of the calculation]. And Allah, the Exalted, knows best.