Is it required to fast consecutively when making up missed fasts?
● It is preferable to fast consecutively when making up missed fasts if they were missed due to a valid excuse.
● However, if the fasts were missed without a valid excuse, then fasting consecutively is obligatory, because making up the missed fasts in this case must be done immediately.
Separating the makeup fasts goes against the obligation of immediacy, but if someone does so, their fasts will still be valid. However, they will be sinful for delaying without a valid reason.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
Is a woman sinful if she fasts out of shyness from her family while menstruating or in postnatal bleeding?
It is forbidden for a woman who is menstruating or in postnatal bleeding to abstain from food and drink with the intention of fasting. If she fasts out of shyness, she is sinful, as her fast is not valid.
However, if she refrains from eating and drinking without intending to fast, it is not forbidden, but she unnecessarily burdens herself without need.
What is the ruling on someone who is uncertain whether he omitted one of the ab‘āḍ of the prayer, such as being uncertain whether he omitted the first tashahhud?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
The ab‘āḍ include the middle tashahhud and the qunūt in Fajr prayer — for which sujūd as-sahw (the prostration of forgetfulness) is prescribed if left out. Whoever is uncertain, during the prayer, whether he omitted one of these elements, should proceed on the assumption that he did not perform it, and should perform sujūd as-sahw accordingly.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik (p. 63): "If he is uncertain... whether he omitted a specific ab‘āḍ element, or whether he performed sujūd as-sahw, or whether he prayed three or four rak‘ahs — he proceeds on the assumption that he did not do it, and performs sujūd as-sahw."
The original principle (al-aṣl) for someone uncertain about [having performed] the first tashahhud is that he assumes he did not perform it. And Allah, the Exalted, knows best.