What is the ruling on istibra' and how is it performed?
Istibra' (cleansing from urine) is recommended. It is for a person to ensure that nothing remains of urine in its passage before performing istinja'. Its method is: to clear the throat (or cough slightly), shake the penis (meaning to pass fingers along it to expel any remaining urine if needed), and walk a few steps to the extent that one thinks nothing of urine remains if walking is needed. Each person knows his own nature best. The preferred opinion is that this differs among people. The objective is for one to think that nothing remains in the urinary passage that he fears will exit later. And Allah the Almighty knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
I vowed to give a specific charity if a certain matter came to pass — what is the ruling on giving that charity before the matter is realised?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
Fulfilling a vow (nadhr) is obligatory, in accordance with the word of Allah the Almighty: "And let them fulfil their vows." [Al-Ḥajj/ 29] And the saying of our master the Messenger of Allah ﷺ: "Whoever vows to obey Allah, let him obey Him; and whoever vows to disobey Him, let him not disobey Him." (Reported by al-Bukhārī.)
The Shāfiʿī scholars distinguished between a financial vow (nadhr mālī) and a bodily vow (nadhr badanī). They permitted the fulfilment of a financial vow to be brought forward — before the stipulated condition is met — but did not permit the same for a bodily vow, which may only be fulfilled after the condition has actually been realised.
Shaykh al-Islām Imām Zakariyyā al-Anṣārī, may Allah have mercy upon him, states: "It is permissible to bring forward the fulfilment of a financial vow before the condition stipulated in it is met — such as saying: 'If I am healed, I vow to free a slave' or 'to give such-and-such in charity' — just as it is permissible to pay zakāh in advance. This is unlike a bodily vow, such as fasting." [Asnā al-Maṭālib, vol. 4/P.246]
Imām al-Bājūrī, may Allah have mercy upon him, states: "Like expiation other than fasting, a financial vow — such as saying: 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave for the sake of Allah,' or 'If Allah heals my sick one, I vow to free a slave on the Friday following the recovery' — it is permissible to bring it forward before the recovery in the first case, and before the Friday following the recovery in the second case." [Ḥāshiyat al-Bājūrī ʿalā Sharḥ Ibn Qāsim, Vol.2/P.596] And Allah the Almighty knows best.
I bought an apartment, and I am saving money to pay the remaining balance of its price — is zakāh obligatory on this money?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
Zakāh is obligatory on all saved/hoarded wealth. Once the total wealth reaches the niṣāb (minimum threshold liable for zakah— equivalent to the value of 85 grams of pure 24-karat gold) and a full ḥawl (lunar year) has elapsed over it, zakāh becomes obligatory at a rate of (2.5%) — even if the wealth is earmarked for basic future needs, and even if the wealth's owner is in debt. Debt does not prevent the obligation of zakāh, nor is it deducted when calculating the zakāh due, based on the general and unrestricted wording of all the Qur'anic verses commanding zakāh, which draw no distinction between someone in debt and anyone else.
It is stated in ‘Umdat as-Sālik, from the books of the Shāfi‘ī school: "If someone possesses exactly the niṣāb, and owes an equivalent amount in debt, zakāh remains obligatory on what is in his possession, and the debt does not prevent this obligation" — meaning, the obligation of zakāh on what is presently in his possession.
The ḥawl (annual cycle) recognized for zakāh, as well as for the other sharī‘ah obligations that Allah, the Exalted, has imposed upon Muslims, is the Hijrī (lunar) year. And Allah, the Exalted, knows best.