What fulfills the requirement of Suhoor?
Suhoor is fulfilled by eating even a single date or drinking a sip of water, anytime after midnight and before Fajr, with the intention of strengthening oneself for fasting.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on wiping the head during ablution from behind a barrier like a headscarf (hijab)?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. As for one who has a turban or headscarf on their head, it is permissible for them to wipe over it after wiping a part of their head in any place. This is easily done at the front of the head. This means the woman begins by wiping the front of her head from under the headscarf, then completes the wiping to the back of the head from over the headscarf. If the woman wipes over the headscarf on her head and the moisture reaches the scalp or some hair within the boundaries of the head, it suffices for wiping the head. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a menstruating woman (ḥā'iḍ) reciting the Islamic ruqyah (Qur'anic/spiritual healing)?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is permissible for a person in a state of janābah (major ritual impurity), or a menstruating woman (ḥā'iḍ), or a woman in postpartum bleeding (nufasā'), to recite for the purpose of ruqyah (spiritual/Qur'anic healing), even if this includes some verses of the Noble Qur'an — whether recited from memory or by looking at the Muṣ-ḥaf (the physical copy of the Qur'an) without touching or carrying it — provided that the intention behind the recitation is ruqyah, protection (taḥṣīn), and remembrance (dhikr), not the intention of tilāwah (Qur'anic recitation as an act of worship in itself). This remains permissible even if what is recited is an entire sūrah, such as Sūrat al-Mulk.
Imam al-Khaṭīb ash-Shirbīnī (raḥimahullāh) said: "It is lawful for a person in janābah to utter its [the Qur'an's] remembrances and other content — such as its admonitions, its narratives, and its rulings — so long as it is not with the intention of [reciting] Qur'an. [This is] like his saying upon mounting [a vehicle]: 'Glory be to Him Who has subjected this to us, and we could never have accomplished this [by ourselves]' [Sūrat az-Zukhruf: 13] — meaning, [could never have] been capable of it — or upon a calamity: 'Indeed we belong to Allah, and indeed to Him we shall return'... In fact, my teacher, ash-Shihāb ar-Ramlī, issued a fatwā that even if he recited the entire Qur'an without the intention of [reciting] Qur'an, it would be permissible." [Summarized from Mughnī al-Muḥtāj, Vol. 1/P.217] And Allah, the Exalted, knows best.