What is the monetary value for the expiation of an oath (Kaffarat al-Yamin)?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The expiation for an oath (Kaffarat al-Yamin) consists of feeding ten (10) needy persons. This is estimated at 600 grams of rice per person. It is also permissible to pay its value in cash, which is estimated at one dinar (per person). And Allah the Exalted knows best.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on following the actions of the imam in prayer and how this following is achieved?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
The follower (ma'mum) is required to follow his imam in the actions of the prayer. This "following" (mutaba'ah) means that the follower performs each action of the prayer after the imam has begun it but before he has finished it. For example, the follower bows (in ruku') after the imam has reached the position of bowing, then rises after the imam has risen. The Prophet, peace and blessings be upon him, said: "The imam is only appointed to be followed, so when he says the takbir, say the takbir; and when he bows, then bow; and when he prostrates, then prostrate" (agreed upon, i.e., reported by both al-Bukhari and Muslim).
It is stated in Mughni al-Muhtaj (1/505): "Among the conditions of valid congregational prayer (iqtida') is following the imam in the actions of the prayer... meaning that following the imam is obligatory in the physical actions of the prayer, not in its verbal utterances... Complete following (kamal al-mutaba'ah) is achieved when the follower's beginning of an action comes after the imam's beginning of that same action, while the follower's beginning of the action precedes the imam's completion of it" — end of quote, with slight paraphrasing.
And Allah, the Exalted, knows best.