I read the Qudsī ḥadīth: "Whoever breaks his wuḍūʾ and does not perform ablution has shown me harshness; whoever performs ablution and does not pray has shown me harshness; whoever prays and does not supplicate to Me has shown me harshness; and whoever supplicates to Me and I do not answer him, then I have been harsh to him, and I am not a harsh Lord." What is the authenticity of this ḥadīth?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
This ḥadīth was mentioned by al-Ṣaghānī (may Allah have mercy on him) in al-Mawḍūʿāt (p. 43), where he said: “Among them is their saying: ‘Whoever breaks his wuḍūʾ and does not perform ablution has shown me harshness; whoever performs ablution and does not pray has shown me harshness; (whoever prays and does not supplicate to Me has shown me harshness); and whoever supplicates to Me and I do not answer him, then I have been harsh to him, and I am not a harsh Lord.’”
Al-ʿAjlūnī (may Allah have mercy on him) cited what al-Ṣaghānī said in Kashf al-Khafāʾ (Vol.2/p.264). And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on a second congregation [being formed] in the mosque?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah ﷺ.
It is disliked to deliberately seek to establish a second congregation in a mosque that is not one frequented by transient passersby — such as a neighborhood mosque with a regular, appointed imam — unless permission is granted by that imam, since doing so implies criticism and an affront to him. However, if the mosque is one frequented by transient passersby — such as mosques located in marketplaces — then a second or even third congregation is permissible there, whether or not it has a regular, appointed imam, and whether or not that imam gives his permission. This is because such mosques experience a continuous flow of people coming and going, so no implication of criticism toward the imam is perceived in the formation of multiple congregations in that setting. And Allah, the Exalted, knows best.
Should nail polish be removed before making ablution?
Yes, it should be removed because it prevents water from reaching the nails.
What is the ruling of Islamic Law on participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers?
Praise be to Allah, and peace and blessings upon our master, the Messenger of Allah.
There is no objection to participating in the prize draws (raffles) that commercial stores hold for their customers, provided that the buyer's intention in purchasing is not merely to enter the competition without any need for what is bought — rather, the purchase must be genuinely intended for the item itself, and one must not pay more than the item's fair market price. This is because paying an amount above the market price would effectively be paying a fee to enter the prize draw, which would render it a form of gambling (qimār).
These prizes are, in essence, gifts that businesses offer through a random drawing (qur'ah) to those who purchase from them, as a means of encouraging sales, without the customer bearing any additional monetary cost for participation. So long as the aforementioned conditions are met, there is no objection to benefiting from the prize offered by the store, as it is considered a lawful prize from the viewpoint of Islamic Law.
It is stated in the resolutions of the "Jordanian Iftaa' Board" (Resolution No. 47), in the context of outlining the conditions for permissible prizes: "The price of the ticket [or item purchased] for the sake of the prize must not exceed its original price, so that there is no payment of money in exchange for participation in the draw." And Allah, the Most High, knows best.