For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling of Islamic Law on a fictitious marriage for the purpose of obtaining citizenship?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master the Messenger of Allah ﷺ.
There is no such thing in our noble sharīʿah as a "nominal" or "fictitious" marriage or divorce. Marriage and divorce are among the sacred ordinances of Allah, and it is not permissible to manipulate them or use them as a stratagem to obtain worldly gains.
The foundational purpose of a marriage contract is the permanence and continuity of the relationship between the spouses — to establish a family, and to bring forth righteous offspring. So sacred is this bond that Allah the Almighty Himself described it as a solemn covenant (mīthāq ghalīẓ), saying {what means}: "And if you wish to replace one wife with another and you have given one of them a great amount of wealth, do not take any of it back. Would you take it in injustice and manifest sin? And how could you take it while you have gone in unto each other and they have taken from you a solemn covenant?" [Al-Nisāʾ/ 20–21]
Accordingly, it is not permissible to resort to manipulation and deception in contracts that Allah, Mighty and Majestic, has described as a "solemn covenant" — all for the sake of material and worldly benefit. Marriage is built upon permanence and does not admit of a fixed time limit. If a time limit is stipulated in the contract, the contract is rendered invalid by the consensus of the jurists. Similarly, marriage is impermissible when there exists a mutual, concealed intention to limit its duration — even if no time limit is explicitly mentioned in the contract — for this constitutes a form of unlawful circumvention of the sharīʿah. This is to say nothing of the lying and deception that such conduct involves, the prohibition of which needs no elaboration. Lying, deception, and fraud for the purpose of obtaining worldly gains are among the gravest of sins.
If, however, the marriage contract is first concluded in a valid sharʿī manner and then registered civilly, it is sound and fully valid. And Allah the Almighty knows best.
What is the ruling on using toothpaste during the day in Ramadan?
Using toothpaste does not break the fast as long as nothing reaches the body cavity. However, it is disliked (makruh).
It is preferable for a fasting person to use it before the time of fast starts or after Iftar (breaking the fast) to avoid risking their fast.
What is the meaning of the Prophetic statement that a boy is held in pledge (murtahan) for his 'aqīqah?
All praise is due to Allah, and may peace and blessings be upon our Master, the Messenger of Allah.
The first interpretation: That if the boy dies in infancy without an 'aqīqah having been performed on his behalf, he will not intercede for his parents on the Day of Resurrection. This is the position of Imam Aḥmad ibn Ḥanbal, and Imam al-Khaṭṭābī concurred with him, stating: "The finest of what has been said regarding this matter is the position adopted by Aḥmad ibn Ḥanbal." — [Fatḥ al-Bārī by Ibn Ḥajar,{Vol.9/P.594]
The second interpretation: That the child is likened to a pledged object (marhūn) — one from which full benefit and enjoyment cannot be derived until it is redeemed. A blessing is only made complete upon the one blessed when they fulfil the obligation of gratitude (shukr), and the prescribed expression of gratitude for this particular blessing is what the Prophet ﷺ established as Sunnah — namely, the slaughtering of the 'aqīqah on behalf of the newborn as an act of thankfulness to Allah the Almighty and as a supplication for the wellbeing and safety of the child. This is the position of Mullā 'Alī al-Qārī. See: [Mirqāt al-Mafātīḥ Sharḥ Mishkāt al-Maṣābīḥ, Vol.7/P.2688]
And Allah Almighty knows best.