Is it permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer?
Yes, it is permissible to read from the Mus-haf during Tarawih prayer, provided that excessive movements that invalidate the prayer are avoided.
However, it is preferable for the imam to be a memorizer of the Quran and to recite from memory.
For some time I have been searching for a guiding shaykh to teach me the spiritual path (*sulūk*) and the Islamic sciences, but I have not found one. What should I do?
All praise is due to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
There is abundant good in this Ummah, and the scholars who guide and nurture are never cut off. The student of knowledge should strive in seeking them out, ask diligently after them, and draw from their learning.
As for one who cannot find a guiding and nurturing shaykh, he should send abundant prayers and peace upon our master the Prophet (peace and blessings be upon him), while keeping constantly to dhikr and worship and abstaining from the forbidden. For that will bring him to his goal in traveling toward Allah the Exalted. Imam Muḥammad al-Sanūsī (may Allah have mercy on him) said: “I have seen it said by some of the imams of Sufism that whoever lacks shaykhs of spiritual training (shuyūkh al-tarbiyah) should increase his invocation of blessings upon the Prophet (peace and blessings be upon him), for by it he will reach his goal.”
The scholar Aḥmad Zarrūq al-Mālikī (may Allah have mercy on him) said in Qawāʿid al-Taṣawwuf (p. 86), rule no. 114: “Dhikr is the decree of sainthood (manshūr al-wilāyah). Whoever is given dhikr has been given the decree. Our shaykh Abū al-ʿAbbās al-Ḥaḍramī (may Allah be pleased with him) said: ‘Keep constantly to dhikr and abundant blessings upon the Messenger of Allah (peace and blessings be upon him), for it is a ladder, an ascent, and a path to Allah the Exalted when the seeker does not meet a guiding shaykh.’” And Allah Almighty knows best.
What is the ruling on wiping the head during ablution from behind a barrier like a headscarf (hijab)?
The obligation in ablution is to wipe some of the head; it is not a condition to wipe all of it. As for one who has a turban or headscarf on their head, it is permissible for them to wipe over it after wiping a part of their head in any place. This is easily done at the front of the head. This means the woman begins by wiping the front of her head from under the headscarf, then completes the wiping to the back of the head from over the headscarf. If the woman wipes over the headscarf on her head and the moisture reaches the scalp or some hair within the boundaries of the head, it suffices for wiping the head. And Allah the Almighty knows best.
Is it acceptable to perform the Aqiqah for a male child by slaughtering and distributing the first sheep, and bringing the second one cooked from the restaurant?
Praise be to Allah, and peace and blessings be upon our master, the Messenger of Allah.
It is permissible to slaughter the first sheep with the intention of Aqiqah (the newborn's sacrificial offering) and distribute it entirely [uncooked], and to slaughter the second sheep and have it cooked at a restaurant to bring home for the household. However, it must be noted that it is obligatory to give some portion of the Aqiqah in charity to the poor, even if it is a small amount, though it is preferable to send the food cooked to them.
Buying a pre-cooked, ready-made sheep from a restaurant does not suffice as an Aqiqah. However, if an agreement is made with the restaurant to explicitly slaughter a sheep with the intention of Aqiqah for the newborn, and then cook it afterward, this is permissible.
In conclusion, slaughtering the sheep and distributing it with the intention of Aqiqah is permissible, and through it, the foundational prophetic tradition (Sunnah) is fulfilled. As for simply buying a cooked sheep from a restaurant that was not specifically slaughtered with the intention of Aqiqah, it will not count as such. Conversely, if the restaurant owner is commissioned (Wakala) to handle both the slaughtering and the cooking as an Aqiqah, it is valid. And Allah the Almighty knows best.